ÇOCUĞUMUZA GELECEK HAZIRLADIĞIMIZ KADAR, ONU GELECEĞE HAZIRLIYOR MUYUZ.

Her anne babanın ortak çabasıdır çocuğuna gelecek hazırlamak. Anne baba uzun çalışma saatleri içinde çalışır, birikim yapar, amacı çocuğunun iyi okullarda okuması, iyi ve doğru eğitim alması, güzel giyinmesi, birçok şeyden mahrum kalmamasıdır.


Çocuğunun birçok şeyden mahrum kalmamamsı için bu denli çalışan çabalayan anne baba, aslında bu koşuşturma içimde çocuğundan mahrum kalır.


Peki çocuğumuz için güzel bir gelecek hazırlamak adın abu kadar çaba harcarken, çocuğumuzu geleceğe hazırlamak adına neler yapıyoruz?

 


Çocuğumuzun temel ihtiyaçlarını karşılamak, eğitim ve öğretim hayatına devamını sağlamak ve yapabildiğimiz ölçüde ona zaman ayırmak onu geleceğe hazırlamak için yeterli midir?
Bunlar da önemlidir elbette ama tek başına yeterli değildir. Bunlarla birlikte çocuğumuzun tüm gelişim alanlarında ona destek olmamız gerekmektedir. Bu desteği şu şekilde yapabiliriz.


• Çocuğunuzu kendinize bağımlı yetiştirmeyin. Anne, baba çocuk arasında güvenli bağlanma olmalıdır ama bu bağımlılığa dönmemelidir.

• Çocuğunuzun bağımsızlaşmasına fırsat verin. Bağımsızlaşan çocuk kendi kendine yetebilen çocuk olacaktır.
• Çocuğunuzun karşılaştığı her sorunu onun adına çözmeyin. Yaşına ve gelişimine uygun olarak bırakın sorunlarını çözebilmek için öneriler geliştirsin. Siz bu süreçte ona rehberlik eden olun.
• Çocuğunuz adına hedefler oluşturmayın. O sizin koyduğunuz hedeflerle mutlu olmayabilir, ya da bu hedefleri gerçekleştirebilecek yeterlilikte olmayabilir.
• Çocuğunuzu yüreklendirin. Yeni başarılar, yeni denemeler yapması ve kazanımlar elde etmesi için yüreklendirilen çocuk, geleceğe daha sağlıklı hazırlanmış olur.
• Motivasyon insan hayatında olmazsa olmaz bir özelliktir. Motive edilen çocuk daha iyisi ve daha yenisini yapmak için cesaret elde eder.
• Çocuğunuzu iyi tanımaya çalışın. İlgisi, ihtiyacı nedir, nelerden hoşlanır, neleri çok iyi yapar, neleri daha az iyi yapar. Bunları bilmek onlara daha doğru rehberlik etmenizi sağlayacaktır.
• Sınırsız ve kuralsız büyütmeyin çocuklarınızı. Çünkü toplumsal yaşam içinde de sınırlat ve kurallar var. Sınırsız kuralsız büyüyen çocuklar anne babasından ayrı bağımsız kaldığında, toplumsal yaşam içinde bocalar, sorun yaşar hatta sosyal kabulü olmazsa yalnız kalabilir.
• Çocuğunuza değerler eğitimi vermeyi önemseyin. Yardımlaşma, işbirliği, sevgi, saygı, sıra bekleme gibi kavramları aile içinde öğrenen çocuk, gelecekte daha başarılı olur.
• Çocuğunuza doğru model olmaya özen gösterin. Yaşam tarzınız, giyim tarzınız, konuşmanız, yemek yeme, arkadaş ilişkileriniz vb aslında çocuğunuzun gelecekte nasıl biri olacağı konusunda ona verdiğiniz ip uçlarıdır. Çünkü çocuklar anne babalarını çok iyi gözler ve onlar gibi olma çabası içine girerler
• Çocuk dünyayı önce anne babasının gözünde görür, onların yaşamında deneyimler, sonra kendi yaşam alanını oluşturmaya başlar. Bu nedenle anne baba çocuk ilişkisi çok önemlidir.